به گزارش سرویس علمی فرهنگی خبرگزاری«حوزه»، استاد محسن قرائتی در ادامه سلسله مباحث تفسیری خود با موضوع تفسیر قطره ای به بیان آموزه های آیه چهل و پنجم سوره بقره پرداخته است.
«وَ اسْتَعينُوا بِالصَّبْرِ وَ الصَّلاةِ وَ إِنَّها لَكَبيرَةٌ إِلاَّ عَلَى الْخاشِعينَ» (بقره، 45)
ترجمه: از صبر و نماز یارى جویید و همانا این كار سخت و دشوار است مگر بر اهل خشوع.
انسان، در طول زندگى، در برابر انواع سختى ها و حوادث قرار مى گیرد، كه باید از صبر و استقامت، و همچنین نماز كه بهترین نوع یاد خدا و استمداد از اوست، كمك بگیرد.
گرچه برخى روایات، مراد از «صبر» در این آیه را روزه دانسته اند، امّا صبر مفهومى گسترده دارد كه روزه یكى از مصادیق آن است. چنان كه از پیامبر اسلام(صلی الله علیه وآله) نقل شده كه فرمودند: صبر بر سه نوع است، یكى صبر در برابر مصیبت و بلا، دیگرى صبر در برابر معصیت و گناه، سوّم صبر بر انجام عبادات و تكالیفِ الهى.
امام صادق(علیه السلام) مى فرماید: هرگاه غمى از غم هاى دنیا شما را فراگرفت، وضو گرفته به مسجد بروید، نماز بخوانید و دعا كنید كه خداوند دستور داده، از نماز، یارى بجویید.
البته در نظر پاكان و خاشعان، نماز چنین جایگاهى را داراست، اما براى آنها كه اهل خضوع و خشوع و دلباخته خدا نیستند، نماز بارى سنگین است.
از این آیه مى آموزیم كه:
براى پیروزى بر مشكلات دو امر لازم است، یكى پایگاه نیرومند درونى كه صبر و پایدارى است و دیگرى تكیه گاه محكم بیرونى كه نماز و ارتباط با خداست.